Cviky ke zpevnění těla - cvik č.5

24.02.2016 16:13

Vážení přátelé,

 

s dalším cvikem si dáme trochu do těla :-)

 

Cvik č.5

Jedná se o cvik, který můžete znát pod názvem Prkno nebo Plank. Vzepřete se na loktech, přičemž nohy opřete o špičky, a nezapomeňte zafixovat břicho.

Ujistěte se, že:

-          nezvedáte zadek nahoru (neměl by být výše než vaše hlava)

-          neprohýbáte se. Měli byste být opravdu jako prkno. Můžete si pomoci stažením hýždí a podsazením pánve (zadek by neměl být níže než vaše hlava)

-          držíte hrudník v rovině – tzn. hrudník se vám nepropadá mezi lopatky (netlačte lopatky k sobě), snažte se hrudník spíše tlačit vzhůru.

 

V této pozici vydržte co nejdéle (ideálně 2 minuty, ale můžete i déle :-)).

Tento cvik proveďte pouze 1x.

 

Jednodušší varianta: začněte pozici tak, jak je uvedeno výše, ale jakmile budete mít pocit, že se v pozici na špičkách neudržíte (například začnete zvedat pánev vzhůru nebo se začnete prohýbat v zádech), je lepší položit kolena na podložku a držet pozici beder, fixovaného břicha a hrudníku s oporou na kolenou. Špičky si volně položte. Toto by vám mělo umožnit vydržet v pozici alespoň 2 minuty.

 

Tímto cvikem procvičujeme trapézy (vrchní, střední, spodní partie), mezilopatkové svaly, svaly ramen a paží, prsní svaly, svaly břicha, hýžďové svaly a svaly nohou.

 

Tak hurá na to! Toto je snad jediný případ, kdy vás někdo pochválí za to, že jste jako prkno! :-)

Váš Jiří Nežádal 

 

—————

Zpět